Takto to nikdy nerobte s panvicou. Chybu robí veľa Slovákov

panvica palacinky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Teflónové panvice patria medzi najpoužívanejšie kuchynské náradie v slovenských domácnostiach. Sú ľahké, praktické a umožňujú pripravovať jedlá s minimálnym množstvom oleja, čo ocenia všetci, ktorí sa snažia variť zdravo. Málokto si však uvedomuje, že nesprávne zaobchádzanie môže viesť k jej rýchlemu zničeniu a v krajnom prípade aj k ohrozeniu zdravia.

panvica palacinky

Kovové príborové nástroje jej škodia najviac

Jednou z najväčších chýb je používanie kovových vidličiek, lyžíc alebo obracačiek. Tvrdený kov rýchlo poškodí citlivý teflónový povlak a v mieste škrabancov sa postupne uvoľňujú drobné čiastočky teflónu do jedla.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Po tomto už nikdy vodu z mozzarelly nevylejete. Málo ľudí vie, čo všetko obsahuje

Rada odborníkov: Namiesto kovu siahnite po drevených, bambusových alebo silikónových pomôckach. Sú šetrné, predĺžia životnosť panvice a zachovajú jej nepriľnavý povrch.

Náhle schladenie môže spôsobiť praskliny

Ďalšou častou chybou je prudké ochladzovanie horúcej panvice studenou vodou. Tento tepelný šok spôsobuje deformácie a mikropraskliny, ktoré nezvratne poškodzujú riad. Správny postup? Nechajte panvicu po varení pár minút vychladnúť a až potom ju umyte.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Skúsený pekár radí: Tento jednoduchý trik udrží chlieb mäkký a voňavý celý týždeň

Správne čistenie predĺži jej životnosť

Teflónové panvice sa neodporúča umývať v umývačke riadu – silné chemikálie a horúca voda narúšajú ochrannú vrstvu. Rovnako im škodia drôtenky, tvrdé kefy či hrubé hubky.

Použite radšej mäkkú hubku a jemný prostriedok na riad. Po umytí panvicu osušte papierovou utierkou alebo čistou bavlnenou handričkou. Ak ju necháte schnúť voľne, uistite sa, že nestojí dlho vo vlhku, aby nevznikali škvrny a aby sa povrch neoslaboval.

Poškodený teflón môže ohroziť zdravie

Škrabance a praskliny nie sú len estetický problém. Pri vysokých teplotách môže poškodený teflón uvoľňovať zdraviu škodlivé látky. Ak spozorujete výrazné poškodenie, je bezpečnejšie panvicu vymeniť, než riskovať možné zdravotné následky.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Najväčšia chyba pri sušení húb. Začnú vám plesnivieť

Starostlivosť sa oplatí

Dodržiavaním jednoduchých zásad predĺžite životnosť teflónovej panvice, ušetríte peniaze a hlavne ochránite zdravie svojej rodiny. Správna údržba nie je náročná – stačí sa vyhnúť kovovým nástrojom, tepelnému šoku a príliš agresívnemu čisteniu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *