Na prvý pohľad sa to môže zdať ako jednoduchá úloha, veď čo môže byť ťažké na uvarení vajíčka? Stačí ich len vložiť do hrnca a dodržať predpísaný čas. Ale nie je to také jednoduché. Vajcia môžu byť nedovarené, prevarené alebo zle rozbité. Tu je návod, ako to urobiť.
Praskanie vajec
Vajcia sú obľúbeným jedlom na raňajky a desiatu a používajú sa aj namiesto mäsa pri niektorých hlavných jedlách. Sú bohaté na bielkoviny a ich vplyv na cholesterol bol niekoľkokrát vyvrátený. Preto si ich doprajte čo najčastejšie. Či už ide o domáce vajcia, vajcia kúpené od farmárov alebo vajcia zo supermarketu, pri všetkých hrozí riziko prasknutia počas varenia.
Pri nesprávnom varení sa vajcia vkladajú do vriacej vody a nie všetky vajcia držia pohromade. Môžete si pomôcť lyžicou, pretože niekedy vajcia prasknú, ak ich príliš neopatrne hodíte do vody. Ak to nie je váš problém, tu je niekoľko rád, ako variť vajcia bez prasknutia.
Varenie vajec s citrónom
Pri ďalšom varení vajec si môžete pomôcť tak, že do vody pridáte plátok alebo dva citróna. Citrón zabezpečí, že škrupina vajíčka zostane neporušená, samozrejme, za predpokladu, že vajíčka vložíte do vody opatrne. Získate nielen dokonale tvarované uvarené vajíčka, ale aj voňavú kuchyňu. O to sa postará plátok citróna počas varenia. Citrón máte v chladničke takmer vždy, určite tento trik vyskúšajte.
Jednoduchšie lúpanie s citrónom
Veľkým problémom pri čerstvých vajciach je lúpanie škrupiny. Ak chcete vajcia použiť do nátierky alebo zemiakového šalátu, nie je problém poradiť si so zvyškami prilepených vajec. Stačí vziať lyžicu a kúsky vydolovať. To vám však nepomôže, ak chcete mať pekný tvar vajíčka. Pri lúpaní pomôže aj vhodenie plátkov citróna do vody počas varenia.
Keď nemáte doma citrón, môžete počas varenia vyskúšať ocot. Do vody, v ktorej budete variť vajcia, pridajte lyžicu octu a vajcia uvarte obvyklým spôsobom. Nebudú praskať a budú sa ľahko lúpať.