Starý tvrdý chleba? Tento trik ukazuje, ako bude čerstvý a chutný

chleba
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nie je nič lepšie ako teplý, chrumkavý chlieb priamo z pece alebo pekárne! Bohužiaľ, nevydrží dlho a veľmi rýchlo stvrdne. Jeho zatuchnutý vzhľad nás čoskoro odradí a už ho nebudeme chcieť jesť. Existuje však jednoduchý spôsob, ako ho opäť zmäkčiť a urobiť lahodne jemným.

Nemáte čas na to, aby ste si doma pripravili vlastný chlieb? Priznávame, že chodiť sem a tam do pekárne tiež nie je najlepšie riešenie. Vedeli ste, že namáčanie zatuchnutého chleba v studenej vode mu dodá príjemnú štruktúru a nečakanú sviežosť? Nemusíte premýšľať nad tým, že ho vyhodíte, alebo dokonca pôjdete kúpiť nový chlieb – táto pekárska technika všetko zmení. A keď už sme pri tom, aby ste sa vyhli plytvaniu, máme pre vás niekoľko praktických tipov, ako inteligentne recyklovať starý chlieb!

Namáčanie chleba vo vode? Je to prekvapujúce, ale funguje to!

Tento tip je naozaj jednoduchý. Najprv vezmite chlieb a opláchnite ho v studenej vode z vodovodu. Nemusíte ho namočiť úplne, stačí ho trochu navlhčiť.

Chlieb nechajte zohriať približne 12 až 15 minút. Potom chlieb vyberte a vložte ho späť do rúry bez fólie, tentoraz na ďalších päť minút.

Po vytiahnutí z rúry ho nechajte chvíľu vychladnúť a bude pripravený na konzumáciu: chlieb môžete podľa chuti natrieť maslom alebo džemom.

Môžete si tiež pripraviť recepty so starým chlebom

Ak napriek všetkému zistíte, že chlieb je naozaj príliš suchý, príliš tvrdý a že nezíska príjemnú sviežosť, je lepšie ho recyklovať iným spôsobom. Môžete si napríklad pripraviť krutóny do polievok alebo šalátov. Tu je niekoľko užitočných receptov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa vyhadzovaniu chleba alebo míňaniu peňazí zaň.

Syrové toasty so starým chlebom

Ako môžete recyklovať starý chlieb? Napríklad výrobou nátierok na toasty. Na sprevádzanie vynikajúceho tataráku, omáčky guacamole alebo mäsového pokrmu. A prečo si nepripraviť lahodné syrové toasty? Budete potrebovať :

  • 1 nadrobno nakrájanú cibuľu
  • 1 vajce
  • sušené korenie
  • biely jogurt
  • 200 g strúhaného syra
  • Všetky prísady spolu roztopíme a zmes natrieme na plátky tvrdého chleba. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vyloženom pergamenom asi 10 minút. Najlepšie je sledovať rúru, kým kôrka nie je svetlohnedá.

Ako pripraviť chlieb vo vajíčku?

Ak chcete jesť zatuchnutý chlieb, môžete si ešte pripraviť recept, ktorý všetci poznáme: slávny chlieb vo vajíčku. Chlieb jednoducho namočte do zmesi vajec a soli a potom ho opečte na panvici. Stačia dve minúty z každej strany. Môžete ho jesť len tak s horčicou, zeleninou alebo ho použiť ako prílohu k šalátom. Chlieb bude vnútri mäkký a vajcia vytvoria omeletové cesto. Ak dávate prednosť sladkému receptu, vyberte si „pain perdu“. Chvíľka nostalgie: tento chutný recept vás vráti do detstva a rozochveje vám ústa. Vajcia, mlieko, cukor… a je to!

Polievka so starým chlebom a zeleninovým vývarom

Stály chlieb, cesnak, rasca, vajcia, lyžica masti a bylinky sú všetko, čo potrebujete na oživenie svojich chuťových pohárikov. Vývar ochuťte a chlieb doň vmiešajte. Varením vznikne hustá polievka so všetkými prísadami. Polievku na tanieri posypeme bylinkami. Čisté potešenie!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *