Rakúšan zjedol kebab a zomrel. Nakazené poľské mäso obsahuje salmonelózu, dávajte si pozor

pexels rdne stock project 5779773
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

63-ročného obyvateľa rakúskeho Korutánska, ktorý sa otrávil salmonelou z kebabu, sa nepodarilo zachrániť. Kuracie mäso, ktoré zjedol, malo pochádzať z Poľska.

Rakúsky denník „Kronen Zeitung“ so sídlom vo Viedni ako prvý informoval o prípade hromadnej otravy salmonelou z poľského kuracieho mäsa. Dnes sa už hovorí o „veľkolepom škandále“ a „smrtiacom mäse z Poľska“. Čo presne sa stalo vo Freudovej vlasti?

Kontaminované kuracie mäso v Rakúsku

Podľa denníka Kronen Zeitung sa už 27 ľudí otrávilo salmonelou po konzumácii hydinového mäsa v rôznych prevádzkach s kebabom. Epidemiologické informácie ukázali, že každá z týchto reštaurácií používala mäso pochádzajúce z Poľska. Okrem toho sa podobné prípady otravy vyskytli v tom čase okrem iného aj v Nemecku.

Prípad sa stal obzvlášť závažným, keď jeden z otrávených pacientov zomrel. Rakúsky úrad pre zdravie a bezpečnosť potravín vydal komuniké, v ktorom uviedol, že príčinou smrti tohto muža bola konzumácia kebabu. Nešťastnou súčasťou pokrmu bolo údajne poľské kuracie mäso.

Objasňovanie týchto ohnísk nákazy spôsobenej potravinami prebieha v úzkej spolupráci medzi AGES, ministerstvom zdravotníctva a príslušnými štátnymi orgánmi. Predbežné vyšetrovania s vysokou pravdepodobnosťou naznačujú, že zdrojom nákazy je hydinové mäso poľskej výroby,“ uvádza sa v oznámení Rakúskej agentúry pre bezpečnosť potravín, z ktorého cituje Wprost.

V rámci reakcie na tieto udalosti rakúsky Sanepid preskúmal vzorky podozrivého mäsa z našej krajiny. Analýza odhalila prítomnosť salmonely, ale len v jednej z podozrivých spoločností.

Tvrdé slová v tlači

Vyšetrovanie pôvodu kontaminovaného mäsa pokračuje, ale informácie, ktoré priniesol denník Kroneng Zeitung, nie sú povzbudivé. Podľa novín sa infekcie rovnakým bakteriálnym kmeňom vyskytli nielen vo všetkých rakúskych spolkových krajinách (s výnimkou Tirolska), ale aj v Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku a Spojenom kráľovstve. Rakúske noviny to opisujú strohými slovami:

Lacné mäso z Poľska je obrovským problémom nielen pre miestnych poľnohospodárov. Objavenie salmonely a vysoká spotreba antibiotík spôsobujú, že poľské potraviny sú najhoršie v EÚ

Z vyhlásenia rakúskych úradov sa tiež dozvedáme, že Poľsko (podľa databázy Európskeho systému rýchleho varovania pre nebezpečné potraviny) už deväťkrát nahlásilo kontamináciu kuracieho mäsa salmonelou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *